Jest to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, doskonała na mroźny, zimowy dzień. Utłuczona dynia i ryż sprawiają, że ma ona wspaniałą, aksamitną konsystencję. Wystarczy jedynie szczypta curry w proszku, by stała się delikatnie pikantna. To naprawdę obiecujący początek posiłku.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 cebule, posiekane
- 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
Przygotowanie:
- Obrać dynię, usunąć pestki i włókna ze środka. Opłukać pestki i zachować. Pokroić miąższ w kostkę.
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę oraz curry. Smażyć na średnim ogniu 15-20 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować.
- Dodać pokrojoną w kostkę dynię, czosnek i chili. Wymieszać z cebulą. Wlać wywar i wrzucić 5 łyżek ryżu. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć rondel, zmniejszyć ogień i gotować na maleńkim 25 minut, aż dynia i ryż zrobią się bardzo miękkie.
- Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pozostały ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zmięknie. Odsączyć w sitku, przepłukać lekko strumieniem zimnej wody i ponownie odsączyć.
- Rozgrzać dość mocno opiekacz. Ułożyć pestki dyni jedną warstwą na blasze i prażyć 3-5 minut, przewracając kilka razy na drugą stronę, aż przyrumienią się i zaczną wydawać aromat. Odstawić na później.
- Kiedy dynia i ryż zrobią się miękkie, zmiksować zupę.
- Dodać ugotowany ryż. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać na małym ogniu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać nieco gorącego wywaru warzywnego. Dodać posiekane listki kolendry, wymieszać i podawać zupę posypaną uprażonymi pestkami dyni.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (2220 głosów)