Home Zupy Zupa dyniowa z ryżem

Zupa dyniowa z ryżem

by

Jest to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, doskonała na mroźny, zimowy dzień. Utłuczona dynia i ryż sprawiają, że ma ona wspaniałą, aksamitną konsystencję. Wystarczy jedynie szczypta curry w proszku, by stała się delikatnie pikantna. To naprawdę obiecujący początek posiłku.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana

Przygotowanie:

  • Obrać dynię, usunąć pestki i włókna ze środka. Opłukać pestki i zachować. Pokroić miąższ w kostkę.
  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę oraz curry. Smażyć na średnim ogniu 15-20 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować.
  • Dodać pokrojoną w kostkę dynię, czosnek i chili. Wymieszać z cebulą. Wlać wywar i wrzucić 5 łyżek ryżu. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć rondel, zmniejszyć ogień i gotować na maleńkim 25 minut, aż dynia i ryż zrobią się bardzo miękkie.
  • Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pozostały ryż i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zmięknie. Odsączyć w sitku, przepłukać lekko strumieniem zimnej wody i ponownie odsączyć.
  • Rozgrzać dość mocno opiekacz. Ułożyć pestki dyni jedną warstwą na blasze i prażyć 3-5 minut, przewracając kilka razy na drugą stronę, aż przyrumienią się i zaczną wydawać aromat. Odstawić na później.
  • Kiedy dynia i ryż zrobią się miękkie, zmiksować zupę.
  • Dodać ugotowany ryż. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać na małym ogniu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać nieco gorącego wywaru warzywnego. Dodać posiekane listki kolendry, wymieszać i podawać zupę posypaną uprażonymi pestkami dyni.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (2220 głosów)

related articles