Smakowita zupa pomidorowa z bazylią dla tych, którzy lubią domowe obiady.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
- 40 g drobno posiekanej cebuli
- 65 g koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu drobiowego
- 180 g pomidorów pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- W dużym rondlu, na średnim ogniu, na oleju podsmażyć czosnek i cebulę, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż kolor zmieni się na lekko rdzawy. Dodać bulion drobiowy oraz pomidory, bazylię, majeranek, oregano, tymianek, liść laurowy i wino. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (947 głosów)