Home Zupy Zupa warzywna z soczewicą

Zupa warzywna z soczewicą

by

Zdrowa, sycąca i wspaniale aromatyczna zupa, doskonała na zimowy obiad. Soczewicę i czosnek najlepiej namoczyć na noc.

Składniki:

  • 300 g soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 małe ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, posiekana

Przygotowanie:

  • Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie razem z czosnkiem, odstawić na noc.
  • W garnku rozgrzać oliwę i dodać czosnek, który się moczył z soczewicą. Dodać warzywa, odsączoną soczewicę, liść laurowy i kumin. Doprawić solą i wymieszać.
  • Całość zalać bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

120 minut

Całkowity czas:

620 minut


Średnia 5 / 5 (944 głosów)

related articles