Zdrowa, sycąca i wspaniale aromatyczna zupa, doskonała na zimowy obiad. Soczewicę i czosnek najlepiej namoczyć na noc.
Składniki:
- 300 g soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 małe ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, posiekana
Przygotowanie:
- Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie razem z czosnkiem, odstawić na noc.
- W garnku rozgrzać oliwę i dodać czosnek, który się moczył z soczewicą. Dodać warzywa, odsączoną soczewicę, liść laurowy i kumin. Doprawić solą i wymieszać.
- Całość zalać bulionem, przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
120 minut
Całkowity czas:
620 minut
Średnia 5 / 5 (944 głosów)