Ten przepis jest wyjątkowy a jednocześnie bardzo tradycyjny w przygotowaniu. Niesamowity aromat zyskuje dzięki opaleniu cebuli nad palnikiem.
Składniki:
- 500 g skrzydełek lub udek drobiowych bez skóry
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Tuż przed zagotowaniem należy zebrać szumowiny (ścinające się białko).
- Cebulę obrać i położyć na palniku na minutę, aż sczernieje. Wyłączyć ogień a cebulę wrzucić do garnka.
- Dodać pozostałe warzywa i przyprawy, zagotować.
- Gotować pod przykryciem przez 40 minut. Wyjąć warzywa i pokroić na kawałki, a mięso można obrać z kości i wrzucić z powrotem, albo zostawić w całości.
- Rosół można podawać z makaronem lub z lanym ciastem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1154 głosów)