Home Zupy Rosół z opalaną cebulą

Rosół z opalaną cebulą

by

Ten przepis jest wyjątkowy a jednocześnie bardzo tradycyjny w przygotowaniu. Niesamowity aromat zyskuje dzięki opaleniu cebuli nad palnikiem.

Składniki:

  • 500 g skrzydełek lub udek drobiowych bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera

Przygotowanie:

  • Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Tuż przed zagotowaniem należy zebrać szumowiny (ścinające się białko).
  • Cebulę obrać i położyć na palniku na minutę, aż sczernieje. Wyłączyć ogień a cebulę wrzucić do garnka.
  • Dodać pozostałe warzywa i przyprawy, zagotować.
  • Gotować pod przykryciem przez 40 minut. Wyjąć warzywa i pokroić na kawałki, a mięso można obrać z kości i wrzucić z powrotem, albo zostawić w całości.
  • Rosół można podawać z makaronem lub z lanym ciastem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1154 głosów)

related articles