Home Zupy Zupa z homara

Zupa z homara

by

Prosta i szybka zupa z homara! Bardzo smaczna kremowa zupka! Smakuje w lecie i zimie.

Składniki:

  • 235 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego
  • 2 średnie cebule pokrojone w krążki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 475 ml (2 szklanki) mleka

Przygotowanie:

  • Do małej patelni wlać 1/4 szklanki bulionu drobiowego, dodać cebulę. Gotować na małym ogniu przez 5 do 7 minut.
  • W średnim garnku, na średnim ogniu roztopić masło. Powoli dodawać mąkę, mieszając. Mieszać trzepaczką aż nabierze kremowej konsystencji.
  • Powoli dodać bulion, stale mieszając. Nadal mieszając dodać mleko, sól, cebulę, mięso homara, sos Worcestershire i pieprz cayenne. Podgrzewać do momentu aż zupa będzie prawie wrzeć. Nie gotować zupy, bo podczas gotowania zetnie się mleko.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1078 głosów)

related articles