Prosta i szybka zupa z homara! Bardzo smaczna kremowa zupka! Smakuje w lecie i zimie.
Składniki:
- 235 ml (1 szklanka) bulionu drobiowego
- 2 średnie cebule pokrojone w krążki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 475 ml (2 szklanki) mleka
Przygotowanie:
- Do małej patelni wlać 1/4 szklanki bulionu drobiowego, dodać cebulę. Gotować na małym ogniu przez 5 do 7 minut.
- W średnim garnku, na średnim ogniu roztopić masło. Powoli dodawać mąkę, mieszając. Mieszać trzepaczką aż nabierze kremowej konsystencji.
- Powoli dodać bulion, stale mieszając. Nadal mieszając dodać mleko, sól, cebulę, mięso homara, sos Worcestershire i pieprz cayenne. Podgrzewać do momentu aż zupa będzie prawie wrzeć. Nie gotować zupy, bo podczas gotowania zetnie się mleko.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (1078 głosów)