Home Zupy Chili z dwóch rodzajów fasoli

Chili z dwóch rodzajów fasoli

by

Danie to jest smaczne i wyjątkowo pożywne, choć przyrządzane bez mięsa. Można je przygotować w pół godziny. Dwa rodzaje fasoli i kukurydzy podajemy w gęstym sosie pomidorowym, przyprawionym ziołami i świeżym chili. Podaje się je z gotowanym ryżem lub gorącym chlebem.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, przekrojona na połówki i pokrojona w plasterki
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżki keczupu
  • 600 ml gorącego wywaru z warzyw
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, osączonej i opłukanej
  • 400 g fasoli cannellini z puszki, opłukanej i osączonej
  • 200 g mrożonej kukurydzy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i chili, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula lekko się przyrumieni.
  • Dodać pomidory wraz z sokiem, sos chili, keczup, wywar, natkę pietruszki i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a potem dusić na maleńkim ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać fasolkę kidney i cannellini oraz kukurydzę. Dusić jeszcze 10 minut.
  • Wymieszać serek śmietankowy z posiekanym szczypiorkiem. Spróbować chili i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane listkami oregano, z serkiem śmietankowym w osobnym naczyniu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1891 głosów)

related articles