Danie to jest smaczne i wyjątkowo pożywne, choć przyrządzane bez mięsa. Można je przygotować w pół godziny. Dwa rodzaje fasoli i kukurydzy podajemy w gęstym sosie pomidorowym, przyprawionym ziołami i świeżym chili. Podaje się je z gotowanym ryżem lub gorącym chlebem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, przekrojona na połówki i pokrojona w plasterki
- 1 świeża czerwona papryczka chili, posiekana
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka sosu chili
- 2 łyżki keczupu
- 600 ml gorącego wywaru z warzyw
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, osączonej i opłukanej
- 400 g fasoli cannellini z puszki, opłukanej i osączonej
- 200 g mrożonej kukurydzy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i chili, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula lekko się przyrumieni.
- Dodać pomidory wraz z sokiem, sos chili, keczup, wywar, natkę pietruszki i oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a potem dusić na maleńkim ogniu 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać fasolkę kidney i cannellini oraz kukurydzę. Dusić jeszcze 10 minut.
- Wymieszać serek śmietankowy z posiekanym szczypiorkiem. Spróbować chili i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane listkami oregano, z serkiem śmietankowym w osobnym naczyniu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1891 głosów)