Pyszna i prosta zupa-krem z dyni. Kremowa konsystencja i dodatek bekonu sprawiają, że nie ma nic lepszego w zimny dzień.
Składniki:
- 30 g masła
- 3 plasterki bekonu, pokrojone w kostkę
- 2 cebule, posiekane
- 2,5 szklanki wody
- 3 kostki bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- W dużym garnku stopić masło. Dodać bekon i cebulę, smażyć przez kilka minut. Dodać wodę, kostki rosołowe i dynię. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
- Zupę zmiksować w blenderze na puree. Dodać śmietanę i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z odrobiną masła.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (909 głosów)