Home Zupy Zupa z kurek

Zupa z kurek

by

Mój przepis na zupę ze świeżych kurek, gotowaną na wywarze warzywnym. Najbardziej smakuje z kluseczkami.

Składniki:

  • 500 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • 1,5 litra wywaru z włoszczyzny
  • przyprawa warzywna do smaku

Przygotowanie:

  • Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Podsmażyć na maśle.
  • Cytrynę umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
  • Wywar doprawić przyprawą warzywną. Śmietanę wymieszać z winem i ziołami. Dodać do wywaru.
  • Dodać grzyby i cytrynę, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (855 głosów)

related articles