Mój przepis na zupę ze świeżych kurek, gotowaną na wywarze warzywnym. Najbardziej smakuje z kluseczkami.
Składniki:
- 500 g kurek
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna
- 1,5 litra wywaru z włoszczyzny
- przyprawa warzywna do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Podsmażyć na maśle.
- Cytrynę umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
- Wywar doprawić przyprawą warzywną. Śmietanę wymieszać z winem i ziołami. Dodać do wywaru.
- Dodać grzyby i cytrynę, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (855 głosów)