To gęsta, pyszna zupa. Prosto i szybko się ją przygotowuje, a pięknie wygląda. Na pewno Wam posmakuje!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana
- 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego
- 700 g brokuła podzielonego na różyczki
Przygotowanie:
- W średnim garnku stopić 2 łyżki masła i podsmażyć na nim cebulę z selerem, aż zmiękną. Dodać brokuła i bulion i przykryć. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Przelać zupę do blendera ale tylko do połowy wysokości dzbanka. Przykryć i przytrzymać pokrywkę przez ściereczkę, aby się nie poparzyć. Najpierw włączyć kilka razy opcję pulsowania, a następnie zmiksować zupę na puree. Miksować w ten sposób zupę partiami, a następnie przelać do czystego garnka. Można ją też zmiksować w garnku za pomocą ręcznego miksera.
- W małym garnku, na średnim ogniu stopić 3 łyżki masła, wmieszać mąkę i mleko. Mieszać, aż zasmażka będzie gęsta i będzie się gotować. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem i podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1360 głosów)