Home Zupy Najlepsza zupa-krem z brokułów

Najlepsza zupa-krem z brokułów

by

To gęsta, pyszna zupa. Prosto i szybko się ją przygotowuje, a pięknie wygląda. Na pewno Wam posmakuje!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego
  • 700 g brokuła podzielonego na różyczki

Przygotowanie:

  • W średnim garnku stopić 2 łyżki masła i podsmażyć na nim cebulę z selerem, aż zmiękną. Dodać brokuła i bulion i przykryć. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Przelać zupę do blendera ale tylko do połowy wysokości dzbanka. Przykryć i przytrzymać pokrywkę przez ściereczkę, aby się nie poparzyć. Najpierw włączyć kilka razy opcję pulsowania, a następnie zmiksować zupę na puree. Miksować w ten sposób zupę partiami, a następnie przelać do czystego garnka. Można ją też zmiksować w garnku za pomocą ręcznego miksera.
  • W małym garnku, na średnim ogniu stopić 3 łyżki masła, wmieszać mąkę i mleko. Mieszać, aż zasmażka będzie gęsta i będzie się gotować. Dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1360 głosów)

related articles