To tego puree można użyć wszelkich rodzajów dyń lub dowolnych ich kombinacji. Można nimi smacznie uzupełnić lub zastąpić puree z ziemniaków.
Składniki:
- 2 dynie piżmowe, przekrojone na pół i oczyszczone z pestek
- 110 g margaryny
- 235 ml (1 szklanka) chudej kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 175°C.
- Włożyć połówki dyni miąższem do dołu do średniej brytfanki z przykrywką i zalać wodą, tak by je przykryła. Piec pod przykryciem 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
- Po upieczeniu wydłubać miąższ łyżką do miski i wymieszać z margaryną i chudą śmietaną. Utłuc na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (983 głosów)