Home Zupy Purée z dyni Douga

Purée z dyni Douga

by

To tego puree można użyć wszelkich rodzajów dyń lub dowolnych ich kombinacji. Można nimi smacznie uzupełnić lub zastąpić puree z ziemniaków.

Składniki:

  • 2 dynie piżmowe, przekrojone na pół i oczyszczone z pestek
  • 110 g margaryny
  • 235 ml (1 szklanka) chudej kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 175°C.
  • Włożyć połówki dyni miąższem do dołu do średniej brytfanki z przykrywką i zalać wodą, tak by je przykryła. Piec pod przykryciem 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
  • Po upieczeniu wydłubać miąższ łyżką do miski i wymieszać z margaryną i chudą śmietaną. Utłuc na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (983 głosów)

related articles