Domowy rosół z kury jest dobry i dla ciała i dla duszy! Ale nie musisz być chory, żeby sobie na niego zasłużyć – więc ugotuj go sobie już dziś.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 4 marchewki przekrojone na pół
- 4 łodyżki selera naciowego przekrojone na pół
- 1 duża cebula przekrojona na pół
- woda (tyle, aby przykryć warzywa)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka vegety (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do dużego garnka na zupę włożyć kurczaka, marchew, selera i cebulę, a następnie zalać zimną wodą. Nie przykrywać garnka i doprowadzić wodę do delikatnego wrzenia. Gotować, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości. Co jakiś czas zbierać pianę (szumowinę) z bulionu.
- Wyjąć wszystko z garnka. Przecedzić bulion na sicie. Oddzielić kości od mięsa, pokroić drobno marchew, seler i cebulę. Doprawić bulion solą, pieprzem i vegetą. Dodać do garnka mięso, marchew, seler i cebulę, wymieszać i podawać.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
100 minut
Średnia 5 / 5 (1249 głosów)