Home Zupy Domowy rosół z kury

Domowy rosół z kury

by

Domowy rosół z kury jest dobry i dla ciała i dla duszy! Ale nie musisz być chory, żeby sobie na niego zasłużyć – więc ugotuj go sobie już dziś.

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 marchewki przekrojone na pół
  • 4 łodyżki selera naciowego przekrojone na pół
  • 1 duża cebula przekrojona na pół
  • woda (tyle, aby przykryć warzywa)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka vegety (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka na zupę włożyć kurczaka, marchew, selera i cebulę, a następnie zalać zimną wodą. Nie przykrywać garnka i doprowadzić wodę do delikatnego wrzenia. Gotować, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości. Co jakiś czas zbierać pianę (szumowinę) z bulionu.
  • Wyjąć wszystko z garnka. Przecedzić bulion na sicie. Oddzielić kości od mięsa, pokroić drobno marchew, seler i cebulę. Doprawić bulion solą, pieprzem i vegetą. Dodać do garnka mięso, marchew, seler i cebulę, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1249 głosów)

related articles