Riboletta to włoska zupa podobna do minestrone, pełna warzyw, fasoli, dodatkowo przekładana bagietką i zapieczona w piekarniku. Można do niej dodać trochę mięsa.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 marchewka, posiekana
- 1 liść laurowy
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 litr bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek, seler, marchewkę; smażyć aż cebula będzie miękka.
- Dodać liść laurowy, pietruszkę, bulion, wodę, pomidory, tymianek, kapustę, ziemniaka i fasolę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Do naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 warzyw, przykryć 3 kromkami bagietki. Wyłożyć 1/3 warzyw i znów przykryć 3 kromkami bagietki, na wierzch wyłożyć pozostałe warzywa.
- Posypać parmezanem i piec przez 30-40 minut.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
120 minut
Średnia 5 / 5 (1373 głosów)