Home Zupy Włoska zupa Riboletta

Włoska zupa Riboletta

by

Riboletta to włoska zupa podobna do minestrone, pełna warzyw, fasoli, dodatkowo przekładana bagietką i zapieczona w piekarniku. Można do niej dodać trochę mięsa.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 marchewka, posiekana
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 litr bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek, seler, marchewkę; smażyć aż cebula będzie miękka.
  • Dodać liść laurowy, pietruszkę, bulion, wodę, pomidory, tymianek, kapustę, ziemniaka i fasolę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Do naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 warzyw, przykryć 3 kromkami bagietki. Wyłożyć 1/3 warzyw i znów przykryć 3 kromkami bagietki, na wierzch wyłożyć pozostałe warzywa.
  • Posypać parmezanem i piec przez 30-40 minut.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

120 minut


Średnia 5 / 5 (1373 głosów)

related articles