Home Zupy Zupa warzywno-cebulowa

Zupa warzywno-cebulowa

by

Idealna zupa na zimowy dzień – sycąca i aromatyczna. Można podawać ją z makaronem albo z pieczywem czosnkowym.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać i włożyć do garnka. Zalać litrem wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Podlać niewielką ilością wody i dusić, aż zmięknie.
  • Włoszczyznę i ziemniaki wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę i z powrotem wrzucić do zupy razem z cebulą. Doprawić vegetą, przed podaniem posypać pietruszką.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1060 głosów)

related articles