Idealna zupa na zimowy dzień – sycąca i aromatyczna. Można podawać ją z makaronem albo z pieczywem czosnkowym.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 duże ziemniaki
- 1 kostka rosołowa
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać i włożyć do garnka. Zalać litrem wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Podlać niewielką ilością wody i dusić, aż zmięknie.
- Włoszczyznę i ziemniaki wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę i z powrotem wrzucić do zupy razem z cebulą. Doprawić vegetą, przed podaniem posypać pietruszką.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1060 głosów)