Home Zupy Zupa pomidorowa po florencku

Zupa pomidorowa po florencku

by

W tej łatwej zupie papryka zielona, bazylia i pokrojone pomidory są gotowane z czosnkiem w bulionie, a następnie połączone ze szpinakiem.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 75 g drobno pokrojonej zielonej papryki
  • 80 g drobno posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  • W dużym garnku, na średnim ogniu, na oleju podsmażyć do miękkości paprykę, cebulę i czosnek. Dodać pomidory, wodę, bazylię, bulion i czarny pieprz, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 10 minut.
  • Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 do 7 minut.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (960 głosów)

related articles