W tej łatwej zupie papryka zielona, bazylia i pokrojone pomidory są gotowane z czosnkiem w bulionie, a następnie połączone ze szpinakiem.
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 75 g drobno pokrojonej zielonej papryki
- 80 g drobno posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 puszka (ok. 400 ml) pomidorów pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- W dużym garnku, na średnim ogniu, na oleju podsmażyć do miękkości paprykę, cebulę i czosnek. Dodać pomidory, wodę, bazylię, bulion i czarny pieprz, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 10 minut.
- Dodać szpinak, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 do 7 minut.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (960 głosów)