Home Zupy Spätzle z serem

Spätzle z serem

by

Klasyczne niemieckie danie: Käsespatzen, czyli kluski z serem żółtym! Kiedy byłam dzieckiem to było moje ulubione danie i teraz nadal je gotuję co najmniej raz w miesiącu. To przepyszna alternatywa dla zapiekanki makaronowej, którą Wasze dzieci pokochają.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki pszennej
  • kawałek masła
  • 2 duże cebule pokrojone w plasterki
  • 250 g sera gruyere lub emmentaler, startego na grubej tarce

Przygotowanie:

  • Wymieszać jajka z wodą i solą, a następnie stopniowo dodawać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Mieszać tak długo, aż ciasto przestanie się przyklejać do miski. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  • Miseczkę podgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce.
  • W garnku zagotować osoloną wodę i wyciskać szpecle przez specjalną maszynkę wprost do wrzącej wody. Kluski są gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedzić i przełożyć do ciepłej miski.
  • W międzyczasie na patelni stopić masło i przyrumienić cebulę.
  • Do miski wkładać na przemian szpecle i ser, a na koniec dodać cebulę. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1446 głosów)

related articles