Klasyczne niemieckie danie: Käsespatzen, czyli kluski z serem żółtym! Kiedy byłam dzieckiem to było moje ulubione danie i teraz nadal je gotuję co najmniej raz w miesiącu. To przepyszna alternatywa dla zapiekanki makaronowej, którą Wasze dzieci pokochają.
Składniki:
- 3 jajka
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej
- kawałek masła
- 2 duże cebule pokrojone w plasterki
- 250 g sera gruyere lub emmentaler, startego na grubej tarce
Przygotowanie:
- Wymieszać jajka z wodą i solą, a następnie stopniowo dodawać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Mieszać tak długo, aż ciasto przestanie się przyklejać do miski. Ciasto powinno być bardzo gęste.
- Miseczkę podgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce.
- W garnku zagotować osoloną wodę i wyciskać szpecle przez specjalną maszynkę wprost do wrzącej wody. Kluski są gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię. Odcedzić i przełożyć do ciepłej miski.
- W międzyczasie na patelni stopić masło i przyrumienić cebulę.
- Do miski wkładać na przemian szpecle i ser, a na koniec dodać cebulę. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1446 głosów)