Home Zupy Aromatyczna zupa dyniowa z szałwią

Aromatyczna zupa dyniowa z szałwią

by

Świetna zupa, do której można wykorzystać dynię wyciętą na Halloween. Pełna smaku i bardzo prosta. Podawać ze świeżym chlebem.

Składniki:

  • 1 mała dynia (ok. 1,2 kg)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 całych liści szałwii
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 mały pęczek pietruszki, grubo posiekany

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  • Dynię przekroić na pół i wyskrobać pestki. Posmarować miąższ 2 łyżkami oliwy i włożyć do środka czosnek. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia przekrojoną stroną w dół. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  • W dużym garnku bardzo mocno rozgrzać 4 łyżki oliwy. Podsmażyć liście szałwii przez około 1 minutę, aż będą przybrązowione, ale nie czarne. Osuszyć na ręcznikach papierowych. Oliwę pozostawić w garnku.
  • Odstawić dynię, aby przestygła, a następnie wyskrobać miąższ.
  • Ponownie rozgrzać oliwę w garnku i zeszklić cebulę. Dodać tymianek, posiekaną szałwię i natkę pietruszki. Smażyć przez kolejne 5 minut.
  • Dodać miąższ dyni oraz bulion i gotować przez 25 minut na małym ogniu. Zmiksować zupę, doprawić solą, pieprzem i octem.
  • Nalewać zupę do miseczek i dekorować podsmażonymi liśćmi szałwii i serem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

65 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1733 głosów)

related articles