Świetna zupa, do której można wykorzystać dynię wyciętą na Halloween. Pełna smaku i bardzo prosta. Podawać ze świeżym chlebem.
Składniki:
- 1 mała dynia (ok. 1,2 kg)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- 12 całych liści szałwii
- 2 cebule, drobno posiekane
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 mały pęczek pietruszki, grubo posiekany
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190 C.
- Dynię przekroić na pół i wyskrobać pestki. Posmarować miąższ 2 łyżkami oliwy i włożyć do środka czosnek. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia przekrojoną stroną w dół. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
- W dużym garnku bardzo mocno rozgrzać 4 łyżki oliwy. Podsmażyć liście szałwii przez około 1 minutę, aż będą przybrązowione, ale nie czarne. Osuszyć na ręcznikach papierowych. Oliwę pozostawić w garnku.
- Odstawić dynię, aby przestygła, a następnie wyskrobać miąższ.
- Ponownie rozgrzać oliwę w garnku i zeszklić cebulę. Dodać tymianek, posiekaną szałwię i natkę pietruszki. Smażyć przez kolejne 5 minut.
- Dodać miąższ dyni oraz bulion i gotować przez 25 minut na małym ogniu. Zmiksować zupę, doprawić solą, pieprzem i octem.
- Nalewać zupę do miseczek i dekorować podsmażonymi liśćmi szałwii i serem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
65 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1733 głosów)