Ten przepis pochodzi z pięknych wysp – Bermudów. Wspaniała kombinacja przypraw i owoców morza tworzy pełen posiłek! Podawać z ciepłym bochenkiem chrupiącego chleba i skropioną ostrym sosem z sherry.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojonego
- 2 marchewki, drobno pokrojone
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 papryka zielona, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 l (4 szklanki) soku z małży (można zastąpić bulionem drobiowym lub rybnym rozcieńczonym wodą)
Przygotowanie:
- W garnku na zupę na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać seler, marchew, cebulę, paprykę i czosnek; podsmażać około 8 minut.
- Wmieszać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 1 minutę. Dodać sok z małży, ziemniaki, pomidory z puszki wraz z sokiem, sos Worcestershire, papryczkę jalapeno, liść laurowy i czarny pieprz. Delikatnie gotować, aż ziemniaki zmiękną, mieszając co około 30 minut.
- Dodać rybę. Gotować do momentu gdy mięso ryby da się łatwo rozdzielać widelcem, około 10 minut.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1408 głosów)