Home Zupy Chowder rybny z Bermudów

Chowder rybny z Bermudów

by

Ten przepis pochodzi z pięknych wysp – Bermudów. Wspaniała kombinacja przypraw i owoców morza tworzy pełen posiłek! Podawać z ciepłym bochenkiem chrupiącego chleba i skropioną ostrym sosem z sherry.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojonego
  • 2 marchewki, drobno pokrojone
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 papryka zielona, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 l (4 szklanki) soku z małży (można zastąpić bulionem drobiowym lub rybnym rozcieńczonym wodą)

Przygotowanie:

  • W garnku na zupę na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać seler, marchew, cebulę, paprykę i czosnek; podsmażać około 8 minut.
  • Wmieszać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 1 minutę. Dodać sok z małży, ziemniaki, pomidory z puszki wraz z sokiem, sos Worcestershire, papryczkę jalapeno, liść laurowy i czarny pieprz. Delikatnie gotować, aż ziemniaki zmiękną, mieszając co około 30 minut.
  • Dodać rybę. Gotować do momentu gdy mięso ryby da się łatwo rozdzielać widelcem, około 10 minut.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1408 głosów)

related articles