Home Zupy Zupa pomidorowa z krewetkami i brandy

Zupa pomidorowa z krewetkami i brandy

by

Bardzo prosta, a wyjątkowa zupa, którą można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Świeże pomidory i krewetki to pyszne połączenie!

Składniki:

  • 6-7 pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek i oregano.
  • Dodać bulion, przykryć i dusić przez 15 minut.
  • Przełożyć do blendera i zmiksować.
  • Na maśle usmażyć krewetki, dodać brandy, wymieszać.
  • Zupę przełożyć do krewetek, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem – gotowe!

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (997 głosów)

related articles