Bardzo prosta, a wyjątkowa zupa, którą można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Świeże pomidory i krewetki to pyszne połączenie!
Składniki:
- 6-7 pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka oregano
- 3 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek i oregano.
- Dodać bulion, przykryć i dusić przez 15 minut.
- Przełożyć do blendera i zmiksować.
- Na maśle usmażyć krewetki, dodać brandy, wymieszać.
- Zupę przełożyć do krewetek, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem – gotowe!
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (997 głosów)