Smakowita zupa, która wspaniale rozgrzewa. Szybko się ją gotuje, a jest lekka, bo nie zawiera mąki ani śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 pory (jedynie białe części), pokrojone w plasterki
- 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 pęczek ziół (pietruszka, liść laurowy, tymianek)
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku mocno rozgrzać masło. Podsmażać pory na średnim ogniu przez 5 minut.
- Dodać bulion warzywny i zioła i doprawić sola i pieprzem. Wmieszać ziemniaki i gotować przez 15 minut.
- Wyjąć z zupy zioła i zmiksować zupę w blenderze.
- Przed podaniem można dodać do każdego talerza łyżkę creme fraiche.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1437 głosów)