Nie mogę się nadziwić jak łatwo po dodaniu odpowiednich składników można uzyskać głęboki smak każdej potrawy. Ta wegetariańska zupa z soczewicy jest dobrym tego przykładem. Jest to mieszanka świeżych warzyw, ziół, czosnku i kilku innych ważnych składników…
Składniki:
- 300 g zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól i mielony pieprz do smaku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- Wsypać soczewicę do miski z zimną wodą i odstawić (te zepsute wypłyną na wierzch – należy je usunąć).
- Podgrzać oliwę w dużym garnku i podsmażyć cebulę przez 5-7 minut. Dodać czosnek, 1 łyżeczkę soli, przecier pomidorowy, seler, marchewkę, liść laurowy i pietruszkę i smażyć mieszając przez następne 3 minuty.
- Odsączyć soczewicę. Zagotować w garnku 2 litry wody wraz z soczewicą. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-35 minut z przykrywką lekko uchyloną dopóki soczewica nie będzie miękka.
- Dodać do zupy musztardę i ocet winny i zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Zupa nie powinna być za bardzo kremowa. Przyprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1514 głosów)