Home Zupy Wegetariańska zupa z soczewicy

Wegetariańska zupa z soczewicy

by

Nie mogę się nadziwić jak łatwo po dodaniu odpowiednich składników można uzyskać głęboki smak każdej potrawy. Ta wegetariańska zupa z soczewicy jest dobrym tego przykładem. Jest to mieszanka świeżych warzyw, ziół, czosnku i kilku innych ważnych składników…

Składniki:

  • 300 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

  • Wsypać soczewicę do miski z zimną wodą i odstawić (te zepsute wypłyną na wierzch – należy je usunąć).
  • Podgrzać oliwę w dużym garnku i podsmażyć cebulę przez 5-7 minut. Dodać czosnek, 1 łyżeczkę soli, przecier pomidorowy, seler, marchewkę, liść laurowy i pietruszkę i smażyć mieszając przez następne 3 minuty.
  • Odsączyć soczewicę. Zagotować w garnku 2 litry wody wraz z soczewicą. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-35 minut z przykrywką lekko uchyloną dopóki soczewica nie będzie miękka.
  • Dodać do zupy musztardę i ocet winny i zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Zupa nie powinna być za bardzo kremowa. Przyprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1514 głosów)

related articles