Home Zupy Zupa porowo-kalafiorowa

Zupa porowo-kalafiorowa

by

Ta zupa jest niewiarygodnie pyszna, a zawiera niewiele tłuszczu. Na początku myślałam, że dodam śmietanę lub ser aby uzyskać kremową konsystencję, a okazało się to zbyteczne, bo zupa sama w sobie wyszła kremowa! Można ją więcej przyprawić, wedle upodobania.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 pory, pokrojone w plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 1 kalafior, pokrojony na kawałki

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pora, marchewkę i cebulę. Wymieszać, przykryć i dusić przez około 5 minut, aż por zmięknie.
  • Dodać kalafiora, wymieszać i zwiększyć ogień. Dolać wino i gotować przez 1-2 minuty, aż alkohol wyparuje.
  • Dodać ziemniaki, tymianek i bulion (może być z kostki). Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zupę zmiksować w blenderze. Przełożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem. Można dodać więcej bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1318 głosów)

related articles