Ta zupa jest niewiarygodnie pyszna, a zawiera niewiele tłuszczu. Na początku myślałam, że dodam śmietanę lub ser aby uzyskać kremową konsystencję, a okazało się to zbyteczne, bo zupa sama w sobie wyszła kremowa! Można ją więcej przyprawić, wedle upodobania.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pory, pokrojone w plasterki
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 1 kalafior, pokrojony na kawałki
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pora, marchewkę i cebulę. Wymieszać, przykryć i dusić przez około 5 minut, aż por zmięknie.
- Dodać kalafiora, wymieszać i zwiększyć ogień. Dolać wino i gotować przez 1-2 minuty, aż alkohol wyparuje.
- Dodać ziemniaki, tymianek i bulion (może być z kostki). Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę zmiksować w blenderze. Przełożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem. Można dodać więcej bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1318 głosów)