Home Zupy Zupa-krem z kalafiora

Zupa-krem z kalafiora

by

Można dodać szwajcarskiego sera aby uzyskać bardziej serowy smak.

Składniki:

  • 5 łyżek masła
  • 1 por, drobno pokrojony
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchew, drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 30 g (1/4 szkl.) mąki pszennej
  • 235 ml (1 szkl.) białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

  • Ugotować kalafior na parze.
  • W garnku na zupę na średnim ogniu stopić masło lub margarynę. Dodać por, cebulę i marchew, a następnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Dodać estragon i tymianek, gotować jeszcze minutę. Dodać mąkę i stale mieszając gotować przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodać wino i bulion drobiowy. Doprawić zupę solą i białym pieprzem. Dodać różyczki kalafiora ugotowane na parze. Gotować zupę przez 30 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
  • Zmiksować zupę partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać mleko i śmietanę. Delikatnie podgrzać tylko tyle, by była ciepła.
  • Jeśli zdecydujesz się użyć szwajcarski ser, należy go teraz dodać i podgrzewać zupę aż ser się rozpuści.

Porcja dla:

12 osób


Średnia 5 / 5 (1382 głosów)

related articles