Można dodać szwajcarskiego sera aby uzyskać bardziej serowy smak.
Składniki:
- 5 łyżek masła
- 1 por, drobno pokrojony
- 1 cebula, posiekana
- 1 marchew, drobno pokrojona
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 30 g (1/4 szkl.) mąki pszennej
- 235 ml (1 szkl.) białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
- Ugotować kalafior na parze.
- W garnku na zupę na średnim ogniu stopić masło lub margarynę. Dodać por, cebulę i marchew, a następnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Dodać estragon i tymianek, gotować jeszcze minutę. Dodać mąkę i stale mieszając gotować przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodać wino i bulion drobiowy. Doprawić zupę solą i białym pieprzem. Dodać różyczki kalafiora ugotowane na parze. Gotować zupę przez 30 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
- Zmiksować zupę partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać mleko i śmietanę. Delikatnie podgrzać tylko tyle, by była ciepła.
- Jeśli zdecydujesz się użyć szwajcarski ser, należy go teraz dodać i podgrzewać zupę aż ser się rozpuści.
Porcja dla:
12 osób
Średnia 5 / 5 (1382 głosów)