Bogata w smaku i prosta w przygotowaniu zupa cebulowa. Przez lata próbowaliśmy ją w różnych restauracjach i żadna nie była tak smaczna, jak ta według mojego przepisu! Polecam!
Składniki:
- 115 g niesolonego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 szklanki (450 g) cebuli, pokrojonej w plasterki
- 1,2 litra bulionu wołowego
- 2 łyżki wytrawnej sherry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
- W garnku na wolnym ogniu masło roztopić z oliwą. Dodać cebulę i zeszklić, cały czas mieszając, żeby nie przypalić!
- Dodać bulion, sherry i tymianek. Doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik na funkcji grill.
- Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na każdej położyć kromkę bagietki (można ją rozkruszyć na kawałki). Na każdej kromce ułożyć plasterek provolone, 1/2 plasterka sera szwajcarskiego i 1 łyżkę parmezanu. Miseczki ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec do momentu, aż ser zacznie bulgotać i się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1339 głosów)