Home Zupy Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

by

Bogata w smaku i prosta w przygotowaniu zupa cebulowa. Przez lata próbowaliśmy ją w różnych restauracjach i żadna nie była tak smaczna, jak ta według mojego przepisu! Polecam!

Składniki:

  • 115 g niesolonego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 szklanki (450 g) cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1,2 litra bulionu wołowego
  • 2 łyżki wytrawnej sherry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

  • W garnku na wolnym ogniu masło roztopić z oliwą. Dodać cebulę i zeszklić, cały czas mieszając, żeby nie przypalić!
  • Dodać bulion, sherry i tymianek. Doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Rozgrzać piekarnik na funkcji grill.
  • Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na każdej położyć kromkę bagietki (można ją rozkruszyć na kawałki). Na każdej kromce ułożyć plasterek provolone, 1/2 plasterka sera szwajcarskiego i 1 łyżkę parmezanu. Miseczki ustawić na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec do momentu, aż ser zacznie bulgotać i się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1339 głosów)

related articles