Home Zupy Grzybowa z ryżem

Grzybowa z ryżem

by

Lekka i aromatyczna zupa z leśnych grzybów z dodatkiem ryżu. Pasują tu podgrzybki i prawdziwki, ale i kurki lub opieńki.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 g grzybów leśnych
  • 1 litr bulionu drobiowego (lub wody)
  • 1/4 szklanki ryżu

Przygotowanie:

  • Na patelni roztopić masło i smażyć cebulę, czosnek i grzyby przez kilka minut.
  • Zagotować bulion, dodać ryż, liść laurowy, sól i pieprz.
  • Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy.
  • Dodać podsmażone grzyby z cebulą i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zupę nalewać na talerze i posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1008 głosów)

related articles