Lekka i aromatyczna zupa z leśnych grzybów z dodatkiem ryżu. Pasują tu podgrzybki i prawdziwki, ale i kurki lub opieńki.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g grzybów leśnych
- 1 litr bulionu drobiowego (lub wody)
- 1/4 szklanki ryżu
Przygotowanie:
- Na patelni roztopić masło i smażyć cebulę, czosnek i grzyby przez kilka minut.
- Zagotować bulion, dodać ryż, liść laurowy, sól i pieprz.
- Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy.
- Dodać podsmażone grzyby z cebulą i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zupę nalewać na talerze i posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1008 głosów)