Szybki w przygotowaniu, smaczny i pożywny dodatek do zup – bardzo lubiane przez dzieci – ale nie tylko..
Składniki:
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Składniki wymieszać w garnuszku tak, żeby dobrze się połączyły, żeby nie było grudek, a konsystencja pozwalała na „lanie” utworzonego ciasta.
- Zagotować wodę w garnku. Posolić ją jak na kluski i na gotującą się wodę lać ciasto małymi kupkami na całej powierzchni garnka, mieszając raz po raz, żeby nie zbiło się w jednolitą masę. Można też zrobić te kluseczki wlewając ciasto przez lejek – wtedy są równej wielkości i mniejsze – co nie jest bez znaczenia dla dzieci.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
10 minut
Średnia 5 / 5 (942 głosów)