Home Zupy Lane ciasto

Lane ciasto

by

Szybki w przygotowaniu, smaczny i pożywny dodatek do zup – bardzo lubiane przez dzieci – ale nie tylko..

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Składniki wymieszać w garnuszku tak, żeby dobrze się połączyły, żeby nie było grudek, a konsystencja pozwalała na „lanie” utworzonego ciasta.
  • Zagotować wodę w garnku. Posolić ją jak na kluski i na gotującą się wodę lać ciasto małymi kupkami na całej powierzchni garnka, mieszając raz po raz, żeby nie zbiło się w jednolitą masę. Można też zrobić te kluseczki wlewając ciasto przez lejek – wtedy są równej wielkości i mniejsze – co nie jest bez znaczenia dla dzieci.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (942 głosów)

related articles