To zupa ze szparagów, która jest dość bogata, bo dodaję do niej masło, śmietanę i żółtko. Można ją też zrobić z mrożonych szparagów.
Składniki:
- 500 g szparagów, obranych i pokrojonych na kawałki
- 750 ml wody
- sól
- szczypta cukru
- 40 g + 75 g masła
- 40 g mąki
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wodę, dodać sól i cukier, zagotować. Dodać szparagi i gotować przez 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić szparagi na sitku tak, aby woda ściekała z nich znów do garnka.
- W osobnym rondelku stopić 40 g masła, dodać mąkę i smażyć kilka minut, stale mieszając. Nadal mieszać i dodawać stopniowo wodę ze szparagów oraz bulion w proszku. Doprowadzić do wrzenia.
- W osobnym naczyniu ubić żółtko ze śmietaną. Zmniejszyć ogień pod zupą, aby się nie gotowała i mieszając dodać masę żółtkowo-śmietanową. Nie doprowadzać do ponownego wrzenia. Dodać do zupy resztę masła, doprawić solą i pieprzem.
- Nalewać na talerze i dekorować natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1326 głosów)