Home Zupy Pożywna zupa szparagowa

Pożywna zupa szparagowa

by

To zupa ze szparagów, która jest dość bogata, bo dodaję do niej masło, śmietanę i żółtko. Można ją też zrobić z mrożonych szparagów.

Składniki:

  • 500 g szparagów, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 750 ml wody
  • sól
  • szczypta cukru
  • 40 g + 75 g masła
  • 40 g mąki

Przygotowanie:

  • Do garnka wlać wodę, dodać sól i cukier, zagotować. Dodać szparagi i gotować przez 15 minut, aż będą miękkie. Odcedzić szparagi na sitku tak, aby woda ściekała z nich znów do garnka.
  • W osobnym rondelku stopić 40 g masła, dodać mąkę i smażyć kilka minut, stale mieszając. Nadal mieszać i dodawać stopniowo wodę ze szparagów oraz bulion w proszku. Doprowadzić do wrzenia.
  • W osobnym naczyniu ubić żółtko ze śmietaną. Zmniejszyć ogień pod zupą, aby się nie gotowała i mieszając dodać masę żółtkowo-śmietanową. Nie doprowadzać do ponownego wrzenia. Dodać do zupy resztę masła, doprawić solą i pieprzem.
  • Nalewać na talerze i dekorować natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1326 głosów)

related articles