Szybki, łatwy i baaaaardzo dobry. Kostki bulionu warzywnego mogą zastąpić kostki drobiowe, a wtedy zupa stanie się wegetariańskim przysmakiem.
Składniki:
- 75 g drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 80 g drobno posiekanej cebuli
- 55 g margaryny
- 120 g drobno pokrojonego selera naciowego
- 100 g drobno pokrojonego kalafiora
- 130 g marchwi, pokrojonej w kostkę
- 90 g świeżego, drobno pokrojonego brokuła
- 700 ml (3 szkl.) wody
Przygotowanie:
- W żeliwnym garnku lub w kociołku do zupy podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle lub margarynie paprykę i cebulę aż będą miękkie.
- Dodać pozostałe warzywa, wodę, bulion, sól i pieprz; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz; gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut lub do czasu kiedy warzywa będą miękkie.
- Dobrze wymieszać mąkę i mleko, wlać do garnka. Doprowadzić zupę do wrzenia; gotować mieszając przez 2 minuty. Dodać pietruszkę. Tuż przed podaniem dodać ser i wymieszać by się rozpuścił.
Porcja dla:
7 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1306 głosów)