Home Zupy Chowder warzywny

Chowder warzywny

by

Szybki, łatwy i baaaaardzo dobry. Kostki bulionu warzywnego mogą zastąpić kostki drobiowe, a wtedy zupa stanie się wegetariańskim przysmakiem.

Składniki:

  • 75 g drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • 80 g drobno posiekanej cebuli
  • 55 g margaryny
  • 120 g drobno pokrojonego selera naciowego
  • 100 g drobno pokrojonego kalafiora
  • 130 g marchwi, pokrojonej w kostkę
  • 90 g świeżego, drobno pokrojonego brokuła
  • 700 ml (3 szkl.) wody

Przygotowanie:

  • W żeliwnym garnku lub w kociołku do zupy podsmażyć na mocno rozgrzanym maśle lub margarynie paprykę i cebulę aż będą miękkie.
  • Dodać pozostałe warzywa, wodę, bulion, sól i pieprz; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz; gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut lub do czasu kiedy warzywa będą miękkie.
  • Dobrze wymieszać mąkę i mleko, wlać do garnka. Doprowadzić zupę do wrzenia; gotować mieszając przez 2 minuty. Dodać pietruszkę. Tuż przed podaniem dodać ser i wymieszać by się rozpuścił.

Porcja dla:

7 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1306 głosów)

related articles