Home Zupy Zupa migdałowa na zimno

Zupa migdałowa na zimno

by

Ta popularna hiszpańska zupa – Ajoblanco – jest prosta do przygotowania i bardzo pożywna. Doskonała na lato bo nie trzeba jej gotować. Zobacz nasz przepis video z tą zupą!

Składniki:

  • 500 g blanszowanych migdałów
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu winnego z czerwonego wina
  • chłodna woda
  • 1 garść zielonych winogron, obranych

Przygotowanie:

  • W dużym garnku wymieszać migdały z czosnkiem, oliwą, octem i niewielką ilością wody. Za pomocą ręcznego blendera zmiksować na gładki krem. Stopniowo dodawać wodę i miksować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zupa powinna być gęsta ale płynna. Podawać schłodzoną i udekorowaną winogronami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (925 głosów)

related articles