Ta popularna hiszpańska zupa – Ajoblanco – jest prosta do przygotowania i bardzo pożywna. Doskonała na lato bo nie trzeba jej gotować. Zobacz nasz przepis video z tą zupą!
Składniki:
- 500 g blanszowanych migdałów
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml octu winnego z czerwonego wina
- chłodna woda
- 1 garść zielonych winogron, obranych
Przygotowanie:
- W dużym garnku wymieszać migdały z czosnkiem, oliwą, octem i niewielką ilością wody. Za pomocą ręcznego blendera zmiksować na gładki krem. Stopniowo dodawać wodę i miksować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zupa powinna być gęsta ale płynna. Podawać schłodzoną i udekorowaną winogronami.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut
Średnia 5 / 5 (925 głosów)