Pikantny mięsny wariant pasztecików dla miłośników ciasta francuskiego. Szybkie i łatwe do przygotowania w sam raz jako przekąska do czerwonego barszczu.
Składniki:
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 g mięsa mielonego (drobiowe, lub wieprzowo-wołowe)
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanego
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę drobno posiekać i przysmażyć na oleju. Dodać grzyby doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania wody.
- Na osobnej patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso, doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Usmażone mięso wymieszać z grzybami i natką pietruszki.
- Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm.
- Na środek każdego kwadracika układać po łyżce farszu mięsnego, składać na pół na kształt trójkąta i mocno zlepić brzegi.
- Gotowe paszteciki posmarować na wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Piec paszteciki na środkowej półce przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Porcja dla:
20 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1622 głosów)