Home Zupy Mięsno-grzybowe paszteciki z ciasta francuskiego

Mięsno-grzybowe paszteciki z ciasta francuskiego

by

Pikantny mięsny wariant pasztecików dla miłośników ciasta francuskiego. Szybkie i łatwe do przygotowania w sam raz jako przekąska do czerwonego barszczu.

Składniki:

  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g mięsa mielonego (drobiowe, lub wieprzowo-wołowe)
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki, posiekanego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  • Pieczarki umyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę drobno posiekać i przysmażyć na oleju. Dodać grzyby doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania wody.
  • Na osobnej patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso, doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • Usmażone mięso wymieszać z grzybami i natką pietruszki.
  • Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm.
  • Na środek każdego kwadracika układać po łyżce farszu mięsnego, składać na pół na kształt trójkąta i mocno zlepić brzegi.
  • Gotowe paszteciki posmarować na wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  • Piec paszteciki na środkowej półce przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Porcja dla:

20 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1622 głosów)

related articles