Smaczna zupa z szynką i białą fasolą. Wspaniała podczas jesieni lub zimy. Ogrzewa i nasyca. Polecam!
Składniki:
- 450 g suchej białej fasoli
- 1700 ml (7 szkl.) wody
- 1 kość wołowa
- 225 g szynki pokrojonej w kostkę
- 40 g drobno posiekanej cebuli
Przygotowanie:
- Opłukać fasolę i włożyć do garnka. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować powoli przez 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na 1 godzinę.
- Dodać kość wołową, szynkę pokrojoną w kostkę, cebulę, sól, pieprz i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut lub momentu kiedy fasola zmięknie. Podczas gotowania od czasu do czasu zebrać pianę tworzącą się na zupie.
- Dodać marchew i seler, gotować do miękkości. Wyjąć kość, zdjąć z kości mięso i dodać je z powrotem do zupy; podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
170 minut
Średnia 5 / 5 (1211 głosów)