Home Zupy Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

by

Smaczna zupa z szynką i białą fasolą. Wspaniała podczas jesieni lub zimy. Ogrzewa i nasyca. Polecam!

Składniki:

  • 450 g suchej białej fasoli
  • 1700 ml (7 szkl.) wody
  • 1 kość wołowa
  • 225 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 40 g drobno posiekanej cebuli

Przygotowanie:

  • Opłukać fasolę i włożyć do garnka. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować powoli przez 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na 1 godzinę.
  • Dodać kość wołową, szynkę pokrojoną w kostkę, cebulę, sól, pieprz i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut lub momentu kiedy fasola zmięknie. Podczas gotowania od czasu do czasu zebrać pianę tworzącą się na zupie.
  • Dodać marchew i seler, gotować do miękkości. Wyjąć kość, zdjąć z kości mięso i dodać je z powrotem do zupy; podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

170 minut


Średnia 5 / 5 (1211 głosów)

related articles