Pyszna, pełna witamin zupa krem ze świeżego szpinaku z dodatkiem ziemniaków. Robi się ją w 20 minut.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w plasterki
- 200 g świeżego szpinaku
- 1,5 kostki rosołowej
- 1 litr wody (zamiast kostek i wody można użyć 1,5 litra bulionu)
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- W garnku stopić masło i dodać 1 łyżkę oliwy. Dodać ziemniaki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż będą lekko podsmażone i złociste.
- Dodać szpinak, wodę i kostki rosołowe (lub bulion).
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5-10 minut.
- Zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
- Można podawać z kleksem ze śmietany, oprószając dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (1188 głosów)