Ta zupa pieczarkowa jest bardzo prosta, gęsta i kremowa. Po ugotowaniu można dodać wodę, by ją rozcieńczyć, spróbuj też dodać śmietanę. Ja przygotowuję ją w woku, ale można użyć garnka na zupę, w zależności od tego co akurat jest dostępne. Podawać na gorąco z grzankami.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 280 g świeżych pieczarek w plasterkach
- 1 cebula, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
- 1200 ml (5 szkl.) bulionu drobiowego
- 50 g (1/4 szkl.) nieugotowanego białego ryżu
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W woku, na średnim ogniu rozgrzać olej i podsmażać przez 10 minut pieczarki, cebulę oraz marchew lub seler.
- Dodać bulion drobiowy lub warzywny, ryż i sos sojowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
- Odcedzić z wywaru pieczarki, cebulę, seler i ryż. Za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksować na gładką masę. Dodać z powrotem do woka. Doprawić solą i pieprzem i podawać na gorąco.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1361 głosów)