Home Zupy Pyszna zupa pieczarkowa

Pyszna zupa pieczarkowa

by

Ta zupa pieczarkowa jest bardzo prosta, gęsta i kremowa. Po ugotowaniu można dodać wodę, by ją rozcieńczyć, spróbuj też dodać śmietanę. Ja przygotowuję ją w woku, ale można użyć garnka na zupę, w zależności od tego co akurat jest dostępne. Podawać na gorąco z grzankami.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 280 g świeżych pieczarek w plasterkach
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
  • 1200 ml (5 szkl.) bulionu drobiowego
  • 50 g (1/4 szkl.) nieugotowanego białego ryżu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W woku, na średnim ogniu rozgrzać olej i podsmażać przez 10 minut pieczarki, cebulę oraz marchew lub seler.
  • Dodać bulion drobiowy lub warzywny, ryż i sos sojowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
  • Odcedzić z wywaru pieczarki, cebulę, seler i ryż. Za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksować na gładką masę. Dodać z powrotem do woka. Doprawić solą i pieprzem i podawać na gorąco.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1361 głosów)

related articles