Moja ulubiona zupa krem. Smaczna i zdrowa. Polecam, aż zgłodniałem 🙂
Składniki:
- 300 g świeżych grzyby shiitake
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki bulionu
Przygotowanie:
- Kroimy 2/3 grzybów shiitake.
- Siekamy drobno cebulkę.
- Rozpuszczamy masło.
- Na maśle szklimy cebulkę.
- Dorzucamy zgnieciony czosnek.
- Dalej dokładamy pokrojone 2/3 grzybów shiitake.
- Dusimy do momentu zredukowania grzybów o połowę i całość dobrze blendujemy.
- W drugim garnku gotujemy bulion w ok 1,5 litra wody i dokładamy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Do gotowego bulionu dokładamy zblendowane grzyby shiitake i całość mieszamy za pomocą blendera.
- Resztę grzybów kroimy w paski i dokładamy serek topiony.
- Wszystko jeszcze chwile gotujemy i gotowe.
- Do zupy gotujemy makaron lub dokładamy grzanki… Co kto lubi 🙂
- Smacznego.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1376 głosów)