Szybka, kremowa i pożywna zupa. Cheddar dodaje jej i smaku i aksamitnej konsystencji. Pyszna o każdej porze roku!
Składniki:
- 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
- 2 i 1/2 szklanki (220 g) świeżego brokułu
- 1/4 szklanki (40 g) posiekanej cebuli
- 1 szklanka (235 ml) mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka (120 g) sera cheddar startego na tarce
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zagotować bulion, dodać brokuła i cebulę. Gotować przez 5 minut, aż brokuł zmięknie.
- W misce pomału dodawać mleko do mąki, mieszając trzepaczką. Wymieszać aby nie było grudek.
- Wmieszać mleko z mąką do zupy. gotować, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać ser i mieszać, aby się rozpuścił. Doprawić solą, pieprzem i oregano, i podawać.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1136 głosów)