Home Zupy Zupa-krem z brokułów z serem cheddar

Zupa-krem z brokułów z serem cheddar

by

Szybka, kremowa i pożywna zupa. Cheddar dodaje jej i smaku i aksamitnej konsystencji. Pyszna o każdej porze roku!

Składniki:

  • 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
  • 2 i 1/2 szklanki (220 g) świeżego brokułu
  • 1/4 szklanki (40 g) posiekanej cebuli
  • 1 szklanka (235 ml) mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka (120 g) sera cheddar startego na tarce
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Zagotować bulion, dodać brokuła i cebulę. Gotować przez 5 minut, aż brokuł zmięknie.
  • W misce pomału dodawać mleko do mąki, mieszając trzepaczką. Wymieszać aby nie było grudek.
  • Wmieszać mleko z mąką do zupy. gotować, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać ser i mieszać, aby się rozpuścił. Doprawić solą, pieprzem i oregano, i podawać.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1136 głosów)

related articles