Home Zupy Wspaniała zupa cebulowa po francusku

Wspaniała zupa cebulowa po francusku

by

Wspaniały, sprawdzony przepis na tę popularną zupę z kuchni francuskiej. Jedna z moich ulubionych, proporcje można z powodzeniem podwoić, a ja nawet kiedyś potroiłem! Pychota!

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 cebul, drobno pokrojonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 litra bulionu wołowego

Przygotowanie:

  • Na patelni rozpuścić masło, dodać olej i cebulę, i cały czas mieszając podsmażyć, aż cebula będzie miękka. Dodać cukier i wymieszać. W tym czasie podgrzać bulion.
  • Dodać podsmażoną cebulę do podgrzanego bulionu, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Dodać wino, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 10 minut.
  • Zupę przelać do miseczek, na każdej umieścić kromkę bagietki, tak, żeby była dobrze zanurzona w zupie. Posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na funkcję grill, aż ser się roztopi i będzie bulgotać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1243 głosów)

related articles