Wspaniały, sprawdzony przepis na tę popularną zupę z kuchni francuskiej. Jedna z moich ulubionych, proporcje można z powodzeniem podwoić, a ja nawet kiedyś potroiłem! Pychota!
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 5 cebul, drobno pokrojonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 litra bulionu wołowego
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuścić masło, dodać olej i cebulę, i cały czas mieszając podsmażyć, aż cebula będzie miękka. Dodać cukier i wymieszać. W tym czasie podgrzać bulion.
- Dodać podsmażoną cebulę do podgrzanego bulionu, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodać wino, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 10 minut.
- Zupę przelać do miseczek, na każdej umieścić kromkę bagietki, tak, żeby była dobrze zanurzona w zupie. Posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na funkcję grill, aż ser się roztopi i będzie bulgotać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1243 głosów)