To bardzo prosta zupa, która jest bardzo pożywna i wcale nie tak pikantna jakby się mogło wydawać! Kumin nadaje jej wspaniałego smaku, a harissa pięknego koloru. Można ją podawać na zielonej sałacie z kromką świeżego pieczywa. Może służyć za cały posiłek.
Składniki:
- 500 g mielonej jagnięciny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, posiekana
- 300 g szpinaku, umytego i pokrojonego w cienkie paseczki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonego kuminu
Przygotowanie:
- Do garnka o grubym dnie włożyć jagnięcinę, i smażyć na dużym ogniu. Gdy się przyrumieni zdjąć z ognia i odstawić.
- W garnku zachować łyżkę tłuszczu, resztę wylać. Zmniejszyć ognień na średni, dodać czosnek, cebulę i szpinak i smażyć, aż cebula się zeszkli, a szpinak zmięknie (ok. 5 minut).
- Włożyć jagnięcinę z powrotem do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, kumin, harissę, bulion, ciecierzycę, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
- Dodać makaron i gotować przez 15 minut, aby był miękki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (1399 głosów)