Home Zupy Tunezyjska zupa z jagnięciną

Tunezyjska zupa z jagnięciną

by

To bardzo prosta zupa, która jest bardzo pożywna i wcale nie tak pikantna jakby się mogło wydawać! Kumin nadaje jej wspaniałego smaku, a harissa pięknego koloru. Można ją podawać na zielonej sałacie z kromką świeżego pieczywa. Może służyć za cały posiłek.

Składniki:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 300 g szpinaku, umytego i pokrojonego w cienkie paseczki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonego kuminu

Przygotowanie:

  • Do garnka o grubym dnie włożyć jagnięcinę, i smażyć na dużym ogniu. Gdy się przyrumieni zdjąć z ognia i odstawić.
  • W garnku zachować łyżkę tłuszczu, resztę wylać. Zmniejszyć ognień na średni, dodać czosnek, cebulę i szpinak i smażyć, aż cebula się zeszkli, a szpinak zmięknie (ok. 5 minut).
  • Włożyć jagnięcinę z powrotem do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, kumin, harissę, bulion, ciecierzycę, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Dodać makaron i gotować przez 15 minut, aby był miękki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1399 głosów)

related articles