Home Zupy Najlepsza pieczarkowa

Najlepsza pieczarkowa

by

Prosta, szybka, bardzo smaczna. Smakuje najlepiej z makaronem typu łazanki, jak również z chrupiącymi grzankami opiekanymi na masełku.

Składniki:

  • 1/4 cebuli
  • 1 marchewka
  • garść suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa
  • 300 g świeżych pieczarek
  • sól
  • chrzan tarty ze słoiczka
  • ok 60 ml słodkiej śmietanki 18%

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy ok 2,5 l wody, stawiamy na ogień.
  • Cebulę opiekamy nad palnikiem gazowym (tak jak do rosołu).
  • Obraną marchew i cebulę wrzucamy do garnka z grzejącą się już wodą, jeśli używamy suszonych grzybów, również w tym momencie dodajemy je do zupy.
  • Kroimy pieczarki w plastry, kostkę czy jak tam nam wygodniej i wrzucamy do garnka z cebulą i marchwią, dodajemy ok 1/2 łyżeczki soli i łyżkę chrzanu.
  • Gotujemy wszystko ok 30-40 minut na małym ogniu.
  • Wyciągamy z wywaru cebulę, marchew według uznania, można zostawić, lub odrzucić. Jeśli używamy kostki rosołowej o smaku grzybowym, rozpuszczamy ją teraz w zupie, ważne jest, aby nie gotować zupy za długo po dodaniu kostki, bo straci ona swój smak i aromat.
  • Do osobnego kubka wlewamy śmietankę, i dolewamy do niej powoli gorącą zupę, po czym całość wlewamy z powrotem do garnka.
  • Wszystko dokładnie miksujemy blenderem.
  • Doprawiamy solą i chrzanem do smaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1746 głosów)

related articles