Prosta, szybka, bardzo smaczna. Smakuje najlepiej z makaronem typu łazanki, jak również z chrupiącymi grzankami opiekanymi na masełku.
Składniki:
- 1/4 cebuli
- 1 marchewka
- garść suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa
- 300 g świeżych pieczarek
- sól
- chrzan tarty ze słoiczka
- ok 60 ml słodkiej śmietanki 18%
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy ok 2,5 l wody, stawiamy na ogień.
- Cebulę opiekamy nad palnikiem gazowym (tak jak do rosołu).
- Obraną marchew i cebulę wrzucamy do garnka z grzejącą się już wodą, jeśli używamy suszonych grzybów, również w tym momencie dodajemy je do zupy.
- Kroimy pieczarki w plastry, kostkę czy jak tam nam wygodniej i wrzucamy do garnka z cebulą i marchwią, dodajemy ok 1/2 łyżeczki soli i łyżkę chrzanu.
- Gotujemy wszystko ok 30-40 minut na małym ogniu.
- Wyciągamy z wywaru cebulę, marchew według uznania, można zostawić, lub odrzucić. Jeśli używamy kostki rosołowej o smaku grzybowym, rozpuszczamy ją teraz w zupie, ważne jest, aby nie gotować zupy za długo po dodaniu kostki, bo straci ona swój smak i aromat.
- Do osobnego kubka wlewamy śmietankę, i dolewamy do niej powoli gorącą zupę, po czym całość wlewamy z powrotem do garnka.
- Wszystko dokładnie miksujemy blenderem.
- Doprawiamy solą i chrzanem do smaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1746 głosów)