Home Zupy Paszteciki z mięsem mielonym

Paszteciki z mięsem mielonym

by

Moja mama kiedyś kupowała takie paszteciki, kiedy byliśmy dziećmi – uwielbialiśmy je! Można ten przepis nieco zmodyfikować, smarując ciasto od środka musztardą, albo dodając ulubione zioła i przyprawy.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 12 listków pietruszki, drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko, roztrzepane

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • W średnim garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać szalotkę. Chwilę smażyć, a następnie dodać mięso i posypać pietruszką, wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygło.
  • Dodać do mięsa jajko, dobrze wymieszać. Uformować z tego farszu 4 wałeczki.
  • Ciasto francuskie pokroić na na cztery prostokąty. Na dolną część prostokąta ułożyć kiełbaskę z farszu i owinąć ją ciastem. Skleić brzegi. Powtórzyć z pozostałymi prostokątami z ciasta.
  • Posmarować paszteciki po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 5 minut, a następnie podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1439 głosów)

related articles