Moja mama kiedyś kupowała takie paszteciki, kiedy byliśmy dziećmi – uwielbialiśmy je! Można ten przepis nieco zmodyfikować, smarując ciasto od środka musztardą, albo dodając ulubione zioła i przyprawy.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 250 g mielonej wołowiny
- 12 listków pietruszki, drobno posiekanych
- 1 jajko
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko, roztrzepane
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- W średnim garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać szalotkę. Chwilę smażyć, a następnie dodać mięso i posypać pietruszką, wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygło.
- Dodać do mięsa jajko, dobrze wymieszać. Uformować z tego farszu 4 wałeczki.
- Ciasto francuskie pokroić na na cztery prostokąty. Na dolną część prostokąta ułożyć kiełbaskę z farszu i owinąć ją ciastem. Skleić brzegi. Powtórzyć z pozostałymi prostokątami z ciasta.
- Posmarować paszteciki po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić przez 5 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1439 głosów)