Home Zupy Indyjska zupa marchewkowa

Indyjska zupa marchewkowa

by

Tę zupę wymyśliłem po tym, jak spędziłem nieco czasu na Fidżi, gdzie zakochałem się w kuchni indyjskiej. Właściwie trudno się zorientować, że w tej zupie w ogóle jest marchew.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 6 marchewek, posiekanych
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera, posiekane wraz z liśćmi
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 60 ml sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę w dużym garnku, dodać marchew, ziemniaki, selera i cebulę. Gdy znów zacznie wrzeć przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut, aż marchew zmięknie.
  • Zdjąć zupę z ognia i odstawić na około 5 minut, aby przestygła. Zmiksować partiami w blenderze na gładko. Zmiksowaną zupę wlać z powrotem do garnka.
  • Dodać sos sojowy, kumin, pieprz cayenne, chili, czosnek i curry i dobrze wymieszać. Stale mieszając, dodać mleko. Wmieszać puree ziemniaczane i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

16 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

55 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1396 głosów)

related articles