Tę zupę wymyśliłem po tym, jak spędziłem nieco czasu na Fidżi, gdzie zakochałem się w kuchni indyjskiej. Właściwie trudno się zorientować, że w tej zupie w ogóle jest marchew.
Składniki:
- 2 l wody
- 6 marchewek, posiekanych
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 łodygi selera, posiekane wraz z liśćmi
- 1 duża cebula, posiekana
- 60 ml sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
Przygotowanie:
- Zagotować wodę w dużym garnku, dodać marchew, ziemniaki, selera i cebulę. Gdy znów zacznie wrzeć przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut, aż marchew zmięknie.
- Zdjąć zupę z ognia i odstawić na około 5 minut, aby przestygła. Zmiksować partiami w blenderze na gładko. Zmiksowaną zupę wlać z powrotem do garnka.
- Dodać sos sojowy, kumin, pieprz cayenne, chili, czosnek i curry i dobrze wymieszać. Stale mieszając, dodać mleko. Wmieszać puree ziemniaczane i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
16 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
55 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1396 głosów)