Pyszna, prosta zupa, nie za ostra, doskonała na początek zimowego obiadu. Pikantny smak wspaniale współgra ze słodyczą pasternaku. Podawać z chrupiącym białym chlebem i masłem.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula, posiekana
- 450 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżeczki curry
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu roztopić masło. Cebulę zeszklić na maśle do miękkości (około 5 minut). Dodać pasternak, czosnek i curry, i smażyć przez kilka minut, aby uwolniły się aromaty. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do garnka. Mieszać, aby usunąć wszystkie cząstki warzyw z dna garnka. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, lub do momentu gdy pasternak będzie miękki i będzie się łatwo dzielił pod drewnianą łyżką.
- Zdjąć garnek z ognia, a następnie zmiksować zupę ręcznym mikserem lub blenderem. Wmieszać śmietanę i podgrzać całość. Nie gotować. Doprawić solą i pieprzem i udekorować papryką w płatkach lub w proszku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1345 głosów)