Home Zupy Pikantna zupa pasternakowa

Pikantna zupa pasternakowa

by

Pyszna, prosta zupa, nie za ostra, doskonała na początek zimowego obiadu. Pikantny smak wspaniale współgra ze słodyczą pasternaku. Podawać z chrupiącym białym chlebem i masłem.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 450 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżeczki curry

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu roztopić masło. Cebulę zeszklić na maśle do miękkości (około 5 minut). Dodać pasternak, czosnek i curry, i smażyć przez kilka minut, aby uwolniły się aromaty. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do garnka. Mieszać, aby usunąć wszystkie cząstki warzyw z dna garnka. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, lub do momentu gdy pasternak będzie miękki i będzie się łatwo dzielił pod drewnianą łyżką.
  • Zdjąć garnek z ognia, a następnie zmiksować zupę ręcznym mikserem lub blenderem. Wmieszać śmietanę i podgrzać całość. Nie gotować. Doprawić solą i pieprzem i udekorować papryką w płatkach lub w proszku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1345 głosów)

related articles