Home Zupy Zupa z szynką, ziemniakami i serem

Zupa z szynką, ziemniakami i serem

by

Ta zupa szczególnie dobrze smakuje w chłodne zimowe wieczory w akompaniamencie ciepłych bułeczek.

Składniki:

  • 12 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 900 g sera topionego
  • 450 g drobno pokrojonej szynki
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 235 ml (1 szkl.) mleka

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka na zupę włożyć ziemniaki, cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Zalać wodą. Gotować aż ziemniaki lekko zmiękną.
  • Wyjąć z wywaru ok. jedną szklankę ugotowanych ziemniaków i zgnieść w misce widelcem. Dodawać po trochu wywaru z garnka (około 1 łyżki na raz) wraz z mąką, aż całość utworzy gęstą pastę. Dodać z powrotem do garnka.
  • Dodać ser (w całości lub pokrojony w kostkę). Gotować zupę na wolnym ogniu aż ser się rozpuści, a zupa będzie gęsta. Dodać zmielony czarny pieprz do smaku oraz mleko.

Porcja dla:

16 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1218 głosów)

related articles