Ta zupa szczególnie dobrze smakuje w chłodne zimowe wieczory w akompaniamencie ciepłych bułeczek.
Składniki:
- 12 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 900 g sera topionego
- 450 g drobno pokrojonej szynki
- mielony czarny pieprz do smaku
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 235 ml (1 szkl.) mleka
Przygotowanie:
- Do dużego garnka na zupę włożyć ziemniaki, cebulę i pokrojoną w kostkę szynkę. Zalać wodą. Gotować aż ziemniaki lekko zmiękną.
- Wyjąć z wywaru ok. jedną szklankę ugotowanych ziemniaków i zgnieść w misce widelcem. Dodawać po trochu wywaru z garnka (około 1 łyżki na raz) wraz z mąką, aż całość utworzy gęstą pastę. Dodać z powrotem do garnka.
- Dodać ser (w całości lub pokrojony w kostkę). Gotować zupę na wolnym ogniu aż ser się rozpuści, a zupa będzie gęsta. Dodać zmielony czarny pieprz do smaku oraz mleko.
Porcja dla:
16 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1218 głosów)