Lekkie, szybkie i smaczne danie obiadowe: aromatyczny rosół wegetariański z lanym ciastem. Ugotowane warzywa z rosołu można użyć do sałatki, albo zostawić w zupie.
Składniki:
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 por
- 2 cebule dymki
- 1 bulionetka warzywna
- szczypta vegety
Przygotowanie:
- Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać bulion i pozostałe przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
- Do miski wbić jajka, roztrzepać i wymieszać z mąką na jednolite ciasto.
- Z rosołu wyjąć warzywa, marchewkę pokroić i dodać z powrotem do zupy. Na gotujący się rosół „lać” ciasto – wyciskać z woreczka przez odcięty róg, albo nakładać łyżeczką, cały czas mieszając. Gotować przez kilka minut i od razu podawać.
- Rosół posypać posiekanym szczypiorkiem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1170 głosów)