Home Zupy Lane kluski na rosole wegetariańskim

Lane kluski na rosole wegetariańskim

by

Lekkie, szybkie i smaczne danie obiadowe: aromatyczny rosół wegetariański z lanym ciastem. Ugotowane warzywa z rosołu można użyć do sałatki, albo zostawić w zupie.

Składniki:

  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 2 cebule dymki
  • 1 bulionetka warzywna
  • szczypta vegety

Przygotowanie:

  • Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać bulion i pozostałe przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
  • Do miski wbić jajka, roztrzepać i wymieszać z mąką na jednolite ciasto.
  • Z rosołu wyjąć warzywa, marchewkę pokroić i dodać z powrotem do zupy. Na gotujący się rosół „lać” ciasto – wyciskać z woreczka przez odcięty róg, albo nakładać łyżeczką, cały czas mieszając. Gotować przez kilka minut i od razu podawać.
  • Rosół posypać posiekanym szczypiorkiem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1170 głosów)

related articles