Home Zupy Zupa grzybowa z ryżem

Zupa grzybowa z ryżem

by

Zupa z suszonych grzybów z ryżem. Można ją zrobić w wersji wegetariańskiej i zamiast bulionu drobiowego dodać warzywny.

Składniki:

  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego (lub warzywnego)
  • 1/3 szklanki ryżu

Przygotowanie:

  • Grzyby zalać wodą, odstawić na około 20 minut, a następnie delikatnie wycisnąć i pokroić.
  • Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać grzyby i smażyć przez 10 minut.
  • Bulion zagotować. Dodać ryż.
  • Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać do bulionu. Doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy. Gotować 10 minut, następnie dodać smażone grzyby i cebulę. Gotować przez około 10 minut.
  • Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1124 głosów)

related articles