Zupa z suszonych grzybów z ryżem. Można ją zrobić w wersji wegetariańskiej i zamiast bulionu drobiowego dodać warzywny.
Składniki:
- 200 g suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego (lub warzywnego)
- 1/3 szklanki ryżu
Przygotowanie:
- Grzyby zalać wodą, odstawić na około 20 minut, a następnie delikatnie wycisnąć i pokroić.
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać grzyby i smażyć przez 10 minut.
- Bulion zagotować. Dodać ryż.
- Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, dodać do bulionu. Doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy. Gotować 10 minut, następnie dodać smażone grzyby i cebulę. Gotować przez około 10 minut.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1124 głosów)