Barszcz który można przygotować wedle upodobania – na wywarze mięsnym lub warzywnym. Ja zawsze moczę fasolę dzień wcześniej, ale z powodzeniem można dodać fasolę z puszki.
Składniki:
- 1 szklanka fasoli, namoczonej na noc
- 3,5 l wody
- 3 duże buraki
- 8 średnich ziemniaków
- 1/4 główki kapusty
- 10 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 marchewka
- 1 cytryna
- 6 ząbków czosnku, wyciśnietych przez praskę
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotować wodę, dodać odsączoną namoczoną fasolę i gotować przez 1 godzinę.
- W oddzielnym garnku ugotować buraki.
- Ziemniaki pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Kapustę poszatkować. Do garnka z fasolą wrzucić ziemniaki, kapustę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, i gotować na małym ogniu.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Buraki obrać i zetrzeć razem z surową marchewką.
- Z cytyny wycisnąć sok.
- Do podsmażonej cebuli dodać starte warzywa, sok z cytryny, połowę czosnku, koncentrat, sól i pieprz, wymieszać i razem wszystko podsmażyć.
- Przełożyć do garnka, dodać pozostały czosnek, wymieszać i zestawić z ognia. Przed podaniem dodać pietruszkę i koperek. Barszcz podawać udekorowany śmietaną.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
590 minut
Średnia 5 / 5 (1817 głosów)