Home Zupy Barszcz Ludmiły

Barszcz Ludmiły

by

Barszcz który można przygotować wedle upodobania – na wywarze mięsnym lub warzywnym. Ja zawsze moczę fasolę dzień wcześniej, ale z powodzeniem można dodać fasolę z puszki.

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli, namoczonej na noc
  • 3,5 l wody
  • 3 duże buraki
  • 8 średnich ziemniaków
  • 1/4 główki kapusty
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 cytryna
  • 6 ząbków czosnku, wyciśnietych przez praskę
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować wodę, dodać odsączoną namoczoną fasolę i gotować przez 1 godzinę.
  • W oddzielnym garnku ugotować buraki.
  • Ziemniaki pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Kapustę poszatkować. Do garnka z fasolą wrzucić ziemniaki, kapustę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, i gotować na małym ogniu.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  • Buraki obrać i zetrzeć razem z surową marchewką.
  • Z cytyny wycisnąć sok.
  • Do podsmażonej cebuli dodać starte warzywa, sok z cytryny, połowę czosnku, koncentrat, sól i pieprz, wymieszać i razem wszystko podsmażyć.
  • Przełożyć do garnka, dodać pozostały czosnek, wymieszać i zestawić z ognia. Przed podaniem dodać pietruszkę i koperek. Barszcz podawać udekorowany śmietaną.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

590 minut


Średnia 5 / 5 (1817 głosów)

related articles