Home Zupy Botwinka z jajkiem

Botwinka z jajkiem

by

Prosta, szybka i niesamowicie smaczna zupa z botwinki, czyli młodych buraków z liśćmi. Najlepsza podawana z jajkiem.

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 marchewka, drobno pokrojona
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Buraczki obrać i drobno pokroić. Liście posiekać.
  • Do garnka włożyć pokrojone buraki, marchewkę, cebulę, czosnek i wegetę, zalać wodą i gotować przez 15 minut.
  • Dodać liście buraków i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszać w garnuszku z kilkoma łyżkami zupy na gładko, a następnie dodać do zupy. Wymieszać.
  • Zupę podawać z ćwiartkami jajka, posypaną koperkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1092 głosów)

related articles