Prosta, szybka i niesamowicie smaczna zupa z botwinki, czyli młodych buraków z liśćmi. Najlepsza podawana z jajkiem.
Składniki:
- 1 pęczek botwiny
- 1 marchewka, drobno pokrojona
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka wegety
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Buraczki obrać i drobno pokroić. Liście posiekać.
- Do garnka włożyć pokrojone buraki, marchewkę, cebulę, czosnek i wegetę, zalać wodą i gotować przez 15 minut.
- Dodać liście buraków i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszać w garnuszku z kilkoma łyżkami zupy na gładko, a następnie dodać do zupy. Wymieszać.
- Zupę podawać z ćwiartkami jajka, posypaną koperkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1092 głosów)