Home Zupy Tajska zupa Tom yum

Tajska zupa Tom yum

by

Fantastyczna oryginalna zupa tajska na słodko-kwaśno. Idealna potrawa jako przystawka do tajskiej wystawnej kolacji. Bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Pasta tom yum jest bardzo ostra, dlatego należy zupę spróbować przed dodaniem papryczki chilli.

Składniki:

  • 3 szkl. bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka pasty tom yum
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 łodygi trawy cytrynowej, posiekane
  • 2 listki limonki kaffir
  • 2 połówki piersi z kurczaka, bez kości i skóry, pokrojone an małe kawałki

Przygotowanie:

  • W dużym garnku doprowadzić bulion z kurczaka do wrzenia. Dodać pastę tom yum i czosnek, zamieszać i gotować przez 2 minuty. Dodać trawę cytrynową i liście limonki. Wsypać kawałki kurczaka i gotować przez 5 minut lub dopóki mięso nie będzie różowe.
  • Dodać grzyby, następnie sos rybny, sok z limonki i zieloną papryczkę. Gotować dopóki wszystkie składniki nie będą dobrze wymieszane. Zdjąć z ognia i podawać na ciepło z bazylią i kolendrą.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1272 głosów)

related articles