Fantastyczna oryginalna zupa tajska na słodko-kwaśno. Idealna potrawa jako przystawka do tajskiej wystawnej kolacji. Bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Pasta tom yum jest bardzo ostra, dlatego należy zupę spróbować przed dodaniem papryczki chilli.
Składniki:
- 3 szkl. bulionu z kurczaka
- 1 łyżka pasty tom yum
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 łodygi trawy cytrynowej, posiekane
- 2 listki limonki kaffir
- 2 połówki piersi z kurczaka, bez kości i skóry, pokrojone an małe kawałki
Przygotowanie:
- W dużym garnku doprowadzić bulion z kurczaka do wrzenia. Dodać pastę tom yum i czosnek, zamieszać i gotować przez 2 minuty. Dodać trawę cytrynową i liście limonki. Wsypać kawałki kurczaka i gotować przez 5 minut lub dopóki mięso nie będzie różowe.
- Dodać grzyby, następnie sos rybny, sok z limonki i zieloną papryczkę. Gotować dopóki wszystkie składniki nie będą dobrze wymieszane. Zdjąć z ognia i podawać na ciepło z bazylią i kolendrą.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1272 głosów)