Prosta i tania zupa ze zwykłymi składnikami, które pewnie każdy ma w kuchni. Podawać ze skwarkami, posypaną ziołami albo startym żółtym serem.
Składniki:
- 6 ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 cebula, posiekana
- 6 ząbków czosnku, obranych
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
- Ziemniaki włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i skropić 1 łyżką oliwy. Oprószyć solą i przemieszać. Piec przez 25 minut, aż się przyrumienią. Odłożyć 1 szklankę ziemniaków na bok.
- W garnku rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać ziemniaki z naczynia żaroodpornego, czosnek, bulion i wodę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
- Zupę zmiksować partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać mleko i doprawić do smaku solą. Nakładać na talerze i dodawać odłożone wcześniej ziemniaki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1319 głosów)