Home Zupy Zupa ziemniaczano-czosnkowa

Zupa ziemniaczano-czosnkowa

by

Prosta i tania zupa ze zwykłymi składnikami, które pewnie każdy ma w kuchni. Podawać ze skwarkami, posypaną ziołami albo startym żółtym serem.

Składniki:

  • 6 ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 cebula, posiekana
  • 6 ząbków czosnku, obranych

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
  • Ziemniaki włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i skropić 1 łyżką oliwy. Oprószyć solą i przemieszać. Piec przez 25 minut, aż się przyrumienią. Odłożyć 1 szklankę ziemniaków na bok.
  • W garnku rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać ziemniaki z naczynia żaroodpornego, czosnek, bulion i wodę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut.
  • Zupę zmiksować partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać mleko i doprawić do smaku solą. Nakładać na talerze i dodawać odłożone wcześniej ziemniaki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1319 głosów)

related articles