Home Zupy Zupa żurek

Zupa żurek

by

Pyszna zupa na świąteczny stół. Zawsze samodzielnie przygotowuję zakwas z mąki żytniej. Zdrowy i prawdziwie domowy!

Składniki:

  • 1/2 litra wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mąki żytniej
  • skórka z chleba razowego

Przygotowanie:

  • Wodę przegotować. Czosnek obrać i pokroić, wrzucić do słoja. Mąkę wymieszać z wodą, przelać do słoja, dodać skórkę chleba i zamieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  • W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
  • Umyć i obrać włoszczyznę, wrzucić do garnka razem z kostką rosołową. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
  • Dodać 1/2 litra przygotowanego zakwasu, doprawić solą i gotować przez kolejne 20 minut.
  • W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Kiełbasę podsmażyć na oleju i pokroić w grube plastry.
  • Żurek podawać z połówkami jajek i plasterkami kiełbasy.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

4430 minut


Średnia 5 / 5 (1221 głosów)

related articles