Pyszna zupa na świąteczny stół. Zawsze samodzielnie przygotowuję zakwas z mąki żytniej. Zdrowy i prawdziwie domowy!
Składniki:
- 1/2 litra wody
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mąki żytniej
- skórka z chleba razowego
Przygotowanie:
- Wodę przegotować. Czosnek obrać i pokroić, wrzucić do słoja. Mąkę wymieszać z wodą, przelać do słoja, dodać skórkę chleba i zamieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
- W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
- Umyć i obrać włoszczyznę, wrzucić do garnka razem z kostką rosołową. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Dodać 1/2 litra przygotowanego zakwasu, doprawić solą i gotować przez kolejne 20 minut.
- W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Kiełbasę podsmażyć na oleju i pokroić w grube plastry.
- Żurek podawać z połówkami jajek i plasterkami kiełbasy.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
4430 minut
Średnia 5 / 5 (1221 głosów)