Home Zupy Zupa-krem ze szparagów

Zupa-krem ze szparagów

by

Tę zupę gotuje się w szybkowarze w mgnieniu oka. Jest jedwabiście gładka. Podawać ze świeżym chlebem posmarowanym sporą ilością masła.

Składniki:

  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony na ćwiartki
  • 1 łyżka crème fraiche (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 200 ml mleka (lub do smaku)
  • 200 ml wody
  • 350 g szparagów
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Odciąć twardsze części szparagów, a następnie pokroić każdego szparaga na 3 części.
  • Włożyć szparagi, ziemniaka i czosnek do szybkowaru, dodać 200 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 15 minut.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę, aby ciśnienie w szybkowarze się wyrównało. Zdjąć pokrywkę.
  • Dodać mleko i zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dostosować ilość mleka tak, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Dodać creme fraiche i wymieszać. Doprawić do smaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1221 głosów)

related articles