Tę zupę gotuje się w szybkowarze w mgnieniu oka. Jest jedwabiście gładka. Podawać ze świeżym chlebem posmarowanym sporą ilością masła.
Składniki:
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony na ćwiartki
- 1 łyżka crème fraiche (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 200 ml mleka (lub do smaku)
- 200 ml wody
- 350 g szparagów
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Odciąć twardsze części szparagów, a następnie pokroić każdego szparaga na 3 części.
- Włożyć szparagi, ziemniaka i czosnek do szybkowaru, dodać 200 ml wody, doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 15 minut.
- Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę, aby ciśnienie w szybkowarze się wyrównało. Zdjąć pokrywkę.
- Dodać mleko i zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dostosować ilość mleka tak, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Dodać creme fraiche i wymieszać. Doprawić do smaku.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1221 głosów)