Home Zupy Zupa wonton

Zupa wonton

by admin

Proste, lekka klasyczna „chińska zupa z pierożkami”… czy w zupie, czy smażone, pierożki wonton zawsze przywołają ten tajemniczy, wspaniały smak Dalekiego Wschodu…! Udekorować świeżym szczypiorkiem.

Składniki:

  • 225 g schabu bez kości, grubo pokrojonego
  • 55 g obranych krewetek, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego light

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać wieprzowinę, krewetki, cukier, wino, sos sojowy, 1 łyżeczkę posiekanej zielonej cebulki i imbir. Dobrze wymieszać i pozostawić na 25 do 30 minut.
  • Nakładać po ok. 1 łyżeczce nadzienia w środku każdego kawałka ciasta wonton. Zwilżyć wszystkie 4 krawędzie ciasta wodą, a następnie przyciągnąć górny róg do dołu, by powstał trójkąt z nadzieniem w środku. Mocno przycisnąć brzegi, by się skleiły. Lewy i prawy róg połączyć ponad nadzieniem. Nałożyć na siebie rogi, zwilżyć wodą i docisnąć. Kontynuować z pozostałymi kawałkami ciasta.
  • ZUPA: Doprowadzić bulion drobiowy do wrzenia. Dodać pierożki i gotować przez 5 minut. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:


20 minut

Czas gotowania:


10 minut

Całkowity czas:


60 minut


Średnia 5 / 5 (1810 głosów)

related articles