Proste, lekka klasyczna „chińska zupa z pierożkami”… czy w zupie, czy smażone, pierożki wonton zawsze przywołają ten tajemniczy, wspaniały smak Dalekiego Wschodu…! Udekorować świeżym szczypiorkiem.
Składniki:
- 225 g schabu bez kości, grubo pokrojonego
- 55 g obranych krewetek, drobno posiekanych
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego light
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać wieprzowinę, krewetki, cukier, wino, sos sojowy, 1 łyżeczkę posiekanej zielonej cebulki i imbir. Dobrze wymieszać i pozostawić na 25 do 30 minut.
- Nakładać po ok. 1 łyżeczce nadzienia w środku każdego kawałka ciasta wonton. Zwilżyć wszystkie 4 krawędzie ciasta wodą, a następnie przyciągnąć górny róg do dołu, by powstał trójkąt z nadzieniem w środku. Mocno przycisnąć brzegi, by się skleiły. Lewy i prawy róg połączyć ponad nadzieniem. Nałożyć na siebie rogi, zwilżyć wodą i docisnąć. Kontynuować z pozostałymi kawałkami ciasta.
- ZUPA: Doprowadzić bulion drobiowy do wrzenia. Dodać pierożki i gotować przez 5 minut. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1810 głosów)